Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δράση της στο εξωτερικό, για την ανάδειξη και προώθηση των Αγροδιατροφικών Προϊόντων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε που παράγονται σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Η εκδήλωση ανάδειξης της ΠΟΠ γαστρονομίας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου.

Στην κύρια εκδήλωση γευσιγνωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσφέρθηκαν εδέσματα με πρώτη ύλη τα ΠΟΠ προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία ειδικά επιμελήθηκε ο Πρόεδρος των Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Θωμάς Λαζανάς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος καλεσμένων, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσιογράφοι, αλλά και τοπικοί εισαγωγείς και διανομείς, οι οποίοι δοκίμασαν εδέσματα, κρασιά και ηδύποτα της Δυτικής Ελλάδας και ενημερώθηκαν για την ταυτότητα, την ποιότητα, τον αειφορικό τρόπο παραγωγής, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Περιφέρειας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου με θέμα «Η σημασία των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδος και τρόποι προώθησής τους στο εξωτερικό». Ακολούθησαν διμερείς B2B επαφές μεταξύ παραγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων με τοπικούς εισαγωγείς της αγοράς του Βελγίου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μητρόπουλος συμμετείχε σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή με συνομιλητές τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο Αναστάσιο Παπαθωμά. Η αποστολή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο Αντιπεριφερειαρχης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης Π.Δ.Ε Κωνσταντίνος Μητρόπουλος τόνισε:

Η μεγάλη ανταπόκριση και οι άριστες κριτικές των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση, απέδειξε για μία ακόμα φορά την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ επιβεβαίωσε τη στρατηγική της εξωστρέφειας ως το μοναδικό τρόπο ανάδειξης και προβολής των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων με στόχο την καταξίωση των προϊόντων αυτών στις διεθνείς αγορές.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για την ανάληψη των εξόδων συμμετοχής των Γεωργίου Σαλάχα, Αναπληρωτή Πρύτανη και μέλος του Δ.Σ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και του Παντελή Μπαρούχα, Επίκουρου Καθηγητή και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, καθώς επίσης και τον Θωμά Λαζανά, Πρόεδρο Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για την άμισθη συμμετοχή του στην αποστολή, δείχνοντας το πνεύμα συνέργειας και συλλογικής προσπάθειας για την ανάδειξη και προβολή των ΠΟΠ προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας μέσω της γαστρονομίας.